Wie is Tristan?

Ik ben Tristan Bangma en woonachtig in Donkerbroek ( Friesland). Omdat ik een visuele handicap heb rijd ik wedstrijden op de tandem. Vanaf mijn geboorte heb ik opticus atrofie. D.w.z. dat mijn oogzenuwen zijn aangetast en hierdoor worden de beelden waargenomen door het oog niet snel en goed genoeg doorgegeven naar de hersenen. Omdat de aantasting steeds verder gaat loopt mijn gezichtsvermogen steeds verder achteruit. Momenteel heb ik nog een restvisus van  1 % .

Dit is in het dagelijks leven best lastig , maar gelukkig put ik veel energie uit het tandemwielrennen. Momenteel volg ik een opleiding marketing en communicatie aan het Johan Cruyff college in Nijmegen. Hier kan ik studie en sport goed combineren.  Sport is altijd al mijn grootste hobby geweest en zo heb ik nog tot mijn 15e korfbal gespeeld, maar dit ging echt niet langer meer vanwege mijn visus.

Van mijn vader kreeg ik het wielervirus met de paplepel ingegeven en zo ging ik vanaf mijn 8e al met hem tochten fietsen. Vanwege mijn visuele handicap ging dit solofietsen op een geven moment ook niet meer, en zo belande ik met mijn vader via oud paralympisch kampioen op de tandem Jan Mulder samen op de racetandem. Dit was een uitkomst en zo kon ik mij weer volledig met het wielrennen bezighouden. Na zo’n 3 jaren toeren met mijn vader met als voorlopige hoogtepunten het fietsen van de Elfstedentocht en de beklimming van de Mont Ventoux, kreeg ik steeds meer het idee om te gaan wedstrijdfietsen op de tandem. Zo ging ik in oktober 2012 naar een talentendag van NOC-NSF. Daar heb ik diverse sporten gedaan en bij 4 sporten wilden ze mij graag terugzien. Maar mijn hart ging uit naar het wielrennen en zo mocht ik van de bondscoach deelnemen aan enkele baantrainingen. Dit ging zo goed dat ik eind december 2012 al deelnam aan het NK baan.

Ik zit nu bij de nationale baanselectie en train 5 dagen in de week  op de wielerbaan in Apeldoorn.  Tijdens het wegseizoen train ik  bij mijn wielervereniging Woonexpo Kapenga te Drachten. Ik word wekelijks door leeftijdsgenoten van de wielervereniging thuis opgehaald om samen op de tandem naar de training te gaan, daar de training te volgen en vervolgens weer thuis gebracht. Super geregeld en zo heb ik mij  al flink kunnen ontwikkelen. Verder train ik nog met andere piloten en uiteraard nog met mijn vader.

Ik heb zo in mijn 1e wedstrijdjaar (2013) nationaal al flink wat wedstrijdervaring kunnen opdoen,  met als hoogtepunt de NK titel sprint op de baan ,en internationaal ook al een klein beetje door de Ronde van Polen te  rijden. In 2014 en 2015 heb ik  internationaal veel wedstrijdervaring op kunnen doen  met een mooie etappezege in de ronde van Belgie en een zilveren en bronzen plak op het WK baan als voorlopige hoogtepunten. In 2016 wist ik samen met Teun Mulder op het WK baan 2 maal zilver te pakken, en met Cor van Leeuwen werd ik Nederlands kampioen op weg. Mijn grote doel was om deel te kunnen nemen aan de Paralympische spelen  2016 in Rio de Janeiro   en  daar voor medaillewinst te gaan.  Die droom is helemaal uitgekomen . Samen met Teun Mulder ben ik Paralympisch kampioen geworden op de 1 km tijdrit op de baan.  Teun is gestopt, en mijn grote doel is nu met een nieuwe piloot voor medaillewinst te gaan op de Paralympische spelen in Tokyo 2020  Om mijn doelen waar te kunnen maken is er  nog veel geld nodig . Tandemwielrennen is een erg dure sport door onder andere materiaal, reis- en verblijfskosten . Daarom hoop ik nog veel sponsoren te vinden die mij willen steunen om zo mijn droom waar te kunnen maken.